Andrahandsuthyrning

Vill du hyra ut din lägenhet i andra hand, så måste du kontakta styrelsen för godkännande. Även om det är en släkting eller kompis, så är det inte tillåtet att låta den personen bo i lägenheten en längre tid utan godkännande från styrelsen. Otillåten uthyrning innebär risk att bostadsrätten förverkas. Bostadsrättshavaren kan överklaga avslag hos Hyresnämnden.

I ansökan skall det framgå vilket skäl som ligger till grund för andrahandsupplåtelse, namn på hyresgästen, samt tidsperiod för uthyrningen.

Exempel på skäl för andrahandsupplåtelse kan vara studier eller arbete på annan ort, sjukhusvistelse eller provbo med sin partner.

Ansökan görs skriftligen och lämnas sedan in till styrelsen.

Hyr bara ut till någon du litar på - du som bostadsrättshavare ansvarar för bostaden och vad som händer där även vid uthyrning. Eventuella störningar eller obetald månadsavgift kan i värsta fall leda till att bostadsrätten förverkas.

"Det är en andrahandsupplåtelse så fort en annan person än bostadsrättshavaren bor i lägenheten, oavsett om denne betalar hyra eller ej. Det finns inga undantag, inte ens om det är en närstående som bor i lägenheten utan att bostadasrättshavaren själv bor där. En ansökan om tillstånd att upplåta lägenheten i andra hand måste därför alltid lämnas in till styrelsen. Ansökan görs skriftligen".

Källa: ur tidningen HSB Uppdraget nr 4 2014