Blankett Tillstånd till förändring av lägenhet hittar ni längst ner på sidan.


Vad får jag göra i lägenheten?

Som bostadsrättshavare har du rätt att göra en rad olika renovereingar i din lägenhet, men inte vad som helst. Huvudregeln är att insidan av bostadsrättslägenheten är ditt ansvar.

Kök: Du har rätt att renovera köket på egen hand, men kom ihåg att du blir ansvarig för felaktiga installationer som leder till skador. Ska du däremot flytta köket från en plats till en annan måste du fråga styrelsen. Ändrade vatten-och avloppsanslutningar kräver samråd med styrelsen. Köksfläkt (med motor) får inte anslutas till centralventilationen.
Innan renovering av kök måste du meddela styrelsen
Se nedan: (viktigt att veta vid byte av köksfläkt och renovering av kök).pdf
.

Badrum: Du har rätt att renovera ditt badrum, men även här kan du bli ansvarig för eventuella felaktigheter som uppstår på grund av bristfälligt arbete, som exempelvis vattenskador. Därför är det viktigt att renoveringen sker på ett fackmannamässigt sätt. Vattenanslutningar och avlopp får inte ändras hur som helst.
Innan renovering av badrum måste du meddela styrelsen. 
Det är inte tillåtet att installera vattenburen golvvärme på Trädlyckan.

Vill man ersätta elementet med en handdukstork, så går det bra och den kopplas då på systemet.
Badrumsrenovering

Övriga rum: Ytarbeten som målning, tapetsering och golvläggning får du göra utan att fråga styrelsen om lov, men om du vill flytta eller ta bort en bärande vägg måste du fråga styrelsen först.

Dörrar: Innerdörrar och dörrkarmar får tas bort eller bytas ut. Vem som byter ytterdörr framgår av din förenings stadgar. Om det är du som ska byta dörr enligt stadgarna måste standard och utseende stämma med övriga dörrar i föreningen. Kontakta alltid styrelsen först.

Balkong: Om du vill borra i fasaden är det viktigt att du kollar med styrelsen innan du sätter igång. Färgsättning och övrigt underhåll av balkonger sköts av föreningen. (Inglasningen  på Trädlyckan är bostadsrättshavarens ansvar).
Väggarna som är mellan balkongerna och väggen mot lägenheten får inte borras i eller göras hål i (brandväggar).
På balkongen får följande läggas på betonggolvet:
Klinkers (frosttåligt) • balkongmatta i filt för utomhusbruk • trätrall

Följande får inte läggas på balkonggolvet:
Parkettgolv • laminatgolv • plastmatta • linoleummatta

Elinstallationer: Eluttag, strömbrytare och lamparmaturer är ditt ansvar, även synliga ledningar i lägenheten. Vem som ansvarar för ledningarna i väggen framgår av din förenings stadgar. Du får dra nytt och lägga till, bara det görs av behörig elektriker.


OBS! Är du osäker på om du får göra en viss renovering, kontakta din styrelse!


(Källa: Delar av informationen är hämtad ur tidningen Hemma i HSB nr. 4 2014)

* Skall ni renovera ert badrum, kök, eller göra större förändringar i lägenheten, så skall ni fylla i blanketten: Tillstånd till förändring av lägenhet och lämna till styrelsen/vicevärden.