FÖRENINGENS MÅNADSBLAD 2020

DECEMBER TRÄDLYCKANS JULBLAD 2020

2020 var ett år som går till historien. Coronaviruset tog ett hårt grepp över hela världen och allt vändes upp och ner. Nu blickar vi framåt mot en bättre tid och inväntar julen.
Under året som har gått så har följande hänt på området:
♦ Rörinfodringen blev helt klar till midsommar. I samband med rörinfodringen vill vi åter igen påminna alla om att inte hälla ut fett, matolja mm i diskhon. Torka ur fett ur stekpannan innan diskning, så håller vi rören fina även i framtiden.
♦ Föreningen skrev ett nytt avtal med Telia på 5 år. Ny utrustning delades ut i början av året. Det går fortfarande att kvittera ut tv-box och router om det inte är gjort. Kontakta vicevärd Maria.
♦ Fasadrenovering påbörjades i februari. Arbetet fortsätter under 2021.
♦ Brf Trädlyckans expedition flyttade till Panncentralen. Vicevärd Maria, styrelsen, fastighetsskötare och lokalvårdare är nu i samma byggnad.
♦ Det blev inget årsmöte i år pga Corona. Vår förhoppning är att kunna ha två stämmor nästa år istället.
♦ Vi satte i våras upp ett tiotal insektshotell på olika ställen på balkongsidorna för att värna om miljön och för att gynna flora och fauna. Vi välkomnar nya hyresgäster.
♦ Cykelrensning gjordes på området i oktober. Över 80 cyklar omhändertogs. Cyklarna förvaras i Panncentralen fram till våren. Kontakta fastighetsskötaren Jonas om ni saknar en cykel.
♦ Information från FTI (förpacknings-och tidningsinsamling) och VIVAB delades ut till alla hushåll under hösten. Om vi hjälps åt och lär oss hur och varför man sorterar, så bidrar vi framför allt till en bättre miljö, men också till att hålla våra miljöhus trevliga att besöka.
♦ Besöksparkeringarna utmed Trädlyckevägen som har varit 8 och 24-timmarsparkering är numera 10-timmarsparkeringar. P-skiva gäller. Ej till för boende på Trädlyckan.
♦ Styrelsen har tagit beslutet att höja årsavgiften (hyran) med 1,25 % för 2021. För garage, parkeringsplats och extraförråd görs ingen höjning.
♦ Parkeringstrianglar för 2021 till er som hyr en parkeringsplats av föreningen ligger nu i ert postfack. Sätt det nya klistermärket väl synligt på någon av bilrutorna.
OBS! Julklappspapper och snören läggs i påse i hushållssoporna.
 
En önskan om en riktigt God Jul och ett Gott Nytt 2021 till er alla!        
Magnus, Ove, Jenny, Christer, Johnny, Lena, Björn, Alie och vicevärd Maria

NOVEMBER

Styrelsen hade ett digitalt styrelsemöte den 11 november och följande togs upp:

♦ Eftersom restriktionerna fortsatt är skärpta pga pandemin, så håller vi stängt i våra lokaler och på så sätt hjälper till att stoppa smittspridningen. Även det tänkta årsmötet den 26 november är uppskjutet.
 
♦ Arbetet med fasaderna fortskrider som planerat. Byggställningarna på hus C håller på att rivas.  
Grävning, gjutning och montering av entrépartier pågår för fullt på hus A och B. Vindskivor till entrépartier börjar sättas upp i början av nästa år.
Preliminärt kommer byggställningar att börja monteras i januari på hus E och F. Byggstart är beroende på väderlek och temperatur.
 
♦ Laddstolpar för elbilsladdning är nästa projekt på Trädlyckan. Det blir 18 laddplatser vid miljöhuset och flerbilsgaraget mittemot Panncentralen. Mer information framöver när arbetet påbörjas.
 
♦ I dagsläget har vi inga lediga parkeringsplatser, därför vädjar vi till dig som inte är i behov av din parkering. Kanske har du både parkering och garage och endast är i behov av garaget? De som flyttar till Trädlyckan får ingen parkering och kölistan är lång. Kontakta vicevärd Maria på tel. 072-5000 100 om du inte längre behöver din plats
 
♦ För att lysa upp novembermörkret, så har vi nu tänt några slingor på baksidorna.
 
♦ Nästa styrelsemöte: 9 december

OKTOBER

♦ Cykelrensning på området blir tisdagen den 20 oktober. Information och buntband (i år är färgen orange) är utdelade till alla hushåll.
 
♦ Stäng trapphusfönster. Nu är hösten här och det börjar bli kallt ute. Låt inte trapphusfönstren stå öppna dygnet runt, utan vädra en stund och stäng sedan. Fönstren sväller och saltvatten tränger in i handtaget, vilket får till följd att fönstren inte går att stänga. Vintertid släpps all värme ut från trapphuset (eldar för kråkorna) och kyler ner hela trapphuset. Detta stör balansen i värmesystemet.
 
♦ Nu när fasadrenoveringen pågår för fullt, så har vi satt upp en ritning på de nya fasaderna. Ritningen finner ni på anslagstavlan på miljöhuset vid Trv 76.
 
♦ Årsmötet kommer att hållas den 26 november 2020 i Folkets hus. Anmälan krävs. Talong att skriva på och lämna in medföljer kallelsen som delas ut i början av november. Det går även bra att anmäla sig till vicevärd Maria.
 
♦ Arbetet med fasaderna fortskrider som planerat. Tanken är att byggställningarna kommer ner så fort som arbetet är klart på hus C, D och G.
 
♦ Inom kort kommer föreningen att dela ut gröna kuvert med miljöinformation till alla hushåll.
 
♦ Nästa styrelsemöte: 11 november
 
♦ Föreningsstämma: 26 november kl. 19.00 i Folkets hus. Lokal: ”Platsarna”

SEPTEMBER
♦ Motionslokalen öppnas igen för er medlemmar den 1 oktober på prov.
Riktlinjer för dig som besöker motionslokalen anslås både i och utanför lokalen.
 
♦ Bastun kommer fortsättningsvis att vara stängd eftersom vi inte kan garantera 100 % hygiensäkerhet.
 
♦ Årsmötet skjuts på framtiden.

♦ Föreningen håller fortsatt stängt på expeditionen, men behöver ni hjälp med något, ring först eller knacka på, så löser vi det.
 
♦ Byggställning runt hus G håller på att byggas. Vecka 38 började man riva teglet. På Trädlyckevägen 48 håller man på att sätta upp en ny entré.          
Under hösten kommer SK bygg att fortsätta montera upp resten av entréerna på hus A och B.                                                         
I början på nästa år påbörjas arbetet med fasaderna på hus E och F.
 
♦ När det gäller besöksparkeringarna och då speciellt 24-timmars, så är dessa fortfarande endast till för besökande. Inte för bilar och firmabilar som tillhör boende på Trädlyckan.
 
♦ Tillfällig vinterförvaring av MC. Kostnad 125 kr/mån.
Från 1 oktober till 31 mars-21
Kontakta Christer i styrelsen tel. 070-327 66 15 för att ställa in din motorcykel.
Hör av dig till vicevärd Maria för att skriva på kontrakt.
 
♦ Vi har under vår och sommar haft en hel del problem med sorteringen i våra miljöhus. Alla avfallskärl och miljöhus är precis tvättade och rengjorda.
Vi tänkte passa på att dela ut information från FTI (förpacknings-och tidningsinsamling) och VIVAB under hösten. Informationen lägger vi i ett färgat kuvert (lätt att se i postfacket) till alla hushåll.
Om vi hjälps åt och lär oss hur och varför man sorterar, så bidrar vi framför allt till en bättre miljö, men också till att hålla våra miljöhus trevliga att besöka.
 
♦ Nästa styrelsemöte: 14 oktober budgetmöte/styrelsemöte

AUGUSTI

Då är styrelsearbetet gång igen efter en minst sagt annorlunda vår och sommar pga av Corona.

♦ Det kommer fortsättningsvis att vara stängt i både motionslokal och bastu.
Årsmötet skjuts även det på framtiden. Föreningen håller fortsatt stängt på expeditionen för besök (mail och telefonkontakt fungerar fint).
 
♦ Nu är det full fart lite överallt på Trädlyckan med bl.a grävmaskiner och byggarbetare.
Arbetet med fasaderna rullar på. Murarna är tillbaka efter semestern och sätter upp det sista teglet på hus C. De har även börjat att mura på hus D.
Hus A och B har blivit av med byggställningarna.
Dessa monteras just nu på hus D och efter det så ska ställningar upp runt G-huset (90-100).
Under hösten påbörjas rivning av tegel på hus G.
Plåtarbete och uppsättning av fasadskivor på socklarna fortsätter på hus A o B.
Just nu pågår även arbetet med entréerna i hus A (48-60).

♦ Det har fortsatt varit mycket rastning av hundar inne på bostadsområdet. Hundarna rastas med fördel i t.ex dungen utanför området utmed Trädlyckevägen.
 
♦ Hela augusti var och är väldigt torr och regnfattig, så tänk på att vara fortsatt sparsamma med vattnet. Använd vattnet med eftertanke och låt t.ex inte vattnet rinna under tiden man borstar tänderna      
 
♦ Trädlyckans hemsida är uppdaterad och anpassad för mobiltelefoner och surfplattor.
Den behöver ”finputsas” lite innan den publiceras under hösten. Du hittar föreningens hemsida på www.brftradlyckan.se
 
♦ Nästa styrelsemöte: 16 september

JUNI

♦ Arbetet med fasaderna går fantastiskt bra. Just nu så plockas det sista av byggställningarna ned från hus A och plåtarbete pågår. SK Bygg kommer att ha semester v. 29-31. När de är tillbaka, så kommer teglet att tas bort på hus C på ingångarna 84-88. Ställningsbyggarna och plåtslagarna jobbar på under sommaren. De kommer att göra klart plåtarbetet på B-huset och ställningarna flyttas efterhand till hus D, där teglet kommer att börja rivas vecka 32. Borttagning av buskar och markarbete på E och F-gården drar igång preliminärt vecka 33. Efter sommaren fortsätter arbetet med socklar, entréer osv i hus A.
 
♦ Det har fällts två träd nyligen på området. Det ena, en oxel, som växte snett var i vägen för ställningarna som ska byggas på hus D. Det andra trädet vid grillplatsen nedanför Trv 90 var halvdött. Där kommer det så småningom att planteras ett nytt träd.

♦ Påminnelse om att ha årets parkeringstriangel (grön 2020) väl synlig på era bilrutor. Ett flertal bilägare har inte satt upp någon triangel alls.
 
♦ Cykelrensning utförs till hösten. Mer information kommer längre fram.
 
♦ Vicevärd Maria kommer fr.o.m 1 augusti att ändra sina arbetstider. Telefontid mån-tors 8-14 och fredag 8-12.
Expeditionstider blir måndagar och torsdagar 8-12.
 
♦ Föreningen håller fortsatt stängt på expeditionen för besök (mail och telefonkontakt fungerar fint).
Motionslokal och bastu är stängda tillsvidare.
 
♦ Vi ser att det har kommit ett flertal nya fyrfota vänner på området. Naturligtvis ska djuren rastas, men det är inte tillåtet att göra det inne på Trädlyckan (varken hund eller katt). Det är inte så trevlig om någon vill slå sig ner på gräsmattan med en filt eller barn som leker i gräset där hund/katt har kissat/bajsat. Dessutom blir det fula, gula urinfläckar så att gräset dör.
Därför ber vi er att rasta era (p)älsklingar utanför området.
 
♦ Med anledning av den torra sommaren, så tänk på att vara sparsam med vattnet. Använd vattnet med eftertanke och låt t.ex inte vattnet rinna under tiden man borstar tänderna. Vi har även stängt av biltvättplatsen tillsvidare eftersom det råder bevattningsförbud i kommunen.
 
♦ Nästa styrelsemöte: 19 augusti

MAJ

♦ Mattias som har varit fastighetsskötare på Trädlyckan har fått ett nytt jobb och har slutat på HSB och är därför inte längre kvar på området. Hans efterträdare heter Jonas och han övertar Mattias arbetsuppgifter. Annie och Peter är säsongsanställda på Trädlyckan. Vi har även en ny lokalvårdare på området och hon heter Julia.

♦ Föreningen har köpt in ett flertal insektshotell som ska sättas upp på olika ställen på balkongsidorna av husen.
Vi vill värna om miljön och för att gynna flora och fauna. Detta skapar och upprätthåller en biologisk mångfald i närområdet.
Ta gärna en rundtur framöver och kika på våra insektshotell. Vi hoppas att många ”hyresgäster” ska flytta in och trivas hos oss.

♦ Fasadrenovering: den 25 maj påbörjas ställningsbyggnation runt hus C.
Vecka 23 börjar man att riva byggställningarna på hus A.
Murningen på hus B ska vara klar vecka 25, sedan fortsätter arbetet med plåt osv.

♦ I samband med fasadrenoveringen, så kommer även innegårdarna att ses över med nya planteringar och ett nytt utseende.

♦ Tänk på att vi samsas om samma grönyta, både barn och hundar.
 
♦ Nästa styrelsemöte: 24 juni

APRIL

För första gången i brf Trädlyckans historia så hölls styrelsemötet digitalt via videolänk. Det fungerade utmärkt.
♦ Rörinfodringen är nu helt klar på området efter drygt fyra års arbete i alla sju husen.

♦ Stämman flyttas framåt i tiden. Vi återkommer när vi har säker information för att hålla stämman.

♦ Arbetet med fasaderna fortgår som planerat.

♦ Även i Coronatider har vi en stabil förening. Styrelsens arbete fortsätter på samma sätt som tidigare. Vi känner ingen oro för verksamheten.

♦ Föreningen håller fortsatt stängt på expeditionen för besök (mail och telefonkontakt fungerar fint). Motionslokal och bastu är också fortsatt stängda framöver.

♦ Nästa styrelsemöte: 20 maj

MARS

♦ Fr.o.m den 16 mars finns numera brf Trädlyckans expedition i Panncentralen (mittemot gaveln på Trädlyckevägen 114). I Panncentralens andra lokaler huserar även styrelsens AU (arbetsutskott), fastighetsskötare och lokalvårdare.

♦ På grund av Coronasituationen, så är brf Trädlyckans expedition stängd tillsvidare.
   De flesta ärenden kan vi lösa via mail eller telefonsamtal.
 
♦ Var omtänksam om dina grannar i dessa Coronatider, men ha samtidigt respekt för smittorisken.
 
♦ Bastun, gästrummet och samlingslokalen är stängd 30/3-23/4 pga rörinfodringen som pågår i hus G.
 
♦ Styrelsen för HSB brf Trädlyckan har beslutat att skjuta upp årsmötet på grund av den rådande situationen i samhället. Årsmötet skulle ha hållits i Folkets hus onsdagen den 29 april kl. 19.00, men är nu inställt! Nytt datum meddelas senare.
 
♦ Markarbetet (borttagning av växtlighet, samt grundarbete) framför hus B och hus C kommer att påbörjas inom kort. De flesta buskar tas bort, men en del lagerhägg och något träd kommer att sparas och planteras ut någon annanstans på området.

FEBRUARI

Lite information vad som händer framöver med fasaderna:
Just nu pågår byggnation av ställning runt hus A.
Vecka 8 börjar man riva teglet. Det pågår ca 4-5 veckor.
Därefter monteras isolering på fasaden.
I början av april är det dags att börja mura ny tegelfasad. Det pågår ca 8-10 veckor.
Efter att det är klart, så kommer plåtslagaren och monterar nya fönsterbleck.
Därefter blir det nya fasadskivor under fönstren.
I början av juli så är det en ny fasad på A-huset.
Mer information om entréerna kommer framöver. SK Bygg AB är huvudentreprenör.
 
Eftersom Trädlyckan är ett område där ursprungligt utförande och material bör vara vägledande vid förändringar, ”(Boken Stadens karaktärer)”, så blir färgen på teglet detsamma och så även resten av färgsättningen under fönstren.
Ni kan läsa mer om detta under Brf Trädlyckan, Husfasader.
 
Sista dag för att lämna in motioner inför årsstämman är den 29 februari 2020.
1) Motionen måste innehålla motivering och bakgrund till förslaget samt ett förslag till beslut som stämman ska ta ställning till.
2) Motionen måste vara undertecknad av motionären och lämnas skriftligt på papper till styrelsen. Skriv även adress och datum på motionen.
3) Motionen måste lämnas till styrelsen inom föreskriven tid för att kunna behandlas under årsstämman.
 
De flesta har varit och kvitterat ut den nya utrustningen från Telia. Naturligtvis går det även framöver att hämta ny router och tv-box för er som inte har haft möjlighet innan. Kontakta vicevärd Maria för att kvittera ut ny utrustning.
 
Vecka 11 är expeditionen på Trädlyckevägen 64 stängd pga flytt till nya lokaler i Panncentralen.
 
Påminnelse att sätta parkeringstriangeln väl synlig på någon av bilens/husvagnens rutor. Den talar om att ni betalar för er parkeringsplats. Om ni saknar en p-triangeln, kontakta vicevärd Maria.
 
Nästa styrelsemöte: 19 mars

JANUARI

God fortsättning på det nya året. Nu är det aktivitet lite överallt på området.
 
♦ Onsdagen den 22 januari påbörjas fasadrenovering. Först ska man ta bort buskar mm och sedan kommer byggnadsställningar att monteras på hus A innan själva rivningsarbetet av teglet sätter igång. Det kommer att förekomma en viss byggtrafik på området.
 
♦ Tennisplanen kommer att vara stängd under hela tiden arbetet med fasaderna pågår  (minst 3 år) pga att byggmaterial och arbetsbodar kommer att placeras där.  Även arbete kommer att utföras utanför entréerna på Trv 90-92 i samband med detta.
 
♦ På måndag och tisdag den 27:e och 28:e januari kommer bytet av switchar samt omkoppling att ske av Telia. Information både från föreningen och från Telia har delats ut i alla postboxar idag. När det är dags att dela ut ny tv-box och router, så sätts den informationen upp på entrédörrarna både på fram-och baksidor.
 
♦ Dags att lämna in motioner inför årsstämman.
Vad är en motion och hur ska en motion utformas?
Alla medlemmar har rätt att lämna motion till styrelsen inför årsstämman med förslag till åtgärder och förändringar inom föreningen.

Det finns inga strikta regler för vad man kan motionera om. 
Hur man skriver är upp till var och en, men det finns dock några regler:

1) Motionen måste innehålla motivering och bakgrund till förslaget samt ett förslag till beslut som stämman ska ta ställning till.

2) Motionen måste vara undertecknad av motionären och lämnas skriftligt på papper till styrelsen. Skriv även adress och datum på motionen.

3) Motionen måste lämnas till styrelsen inom föreskriven tid för att kunna behandlas under årsstämman, senast den 29 februari 2020 (skottår i år).
 
♦ ISAB Rörinfodring har påbörjat den sista etappen i hus G. Arbetet pågår för fullt.
 
♦ Nästa styrelsemöte: 18 februari