Underhåll och reparationer

Bostadsrättsinnehavaren har, enligt Bostadsrättslagen och föreningens stadgar, ansvar för att lägenheten hålls i ett bra skick.

VIKTIGT!
Skall ni renovera ert badrum, kök, eller göra större förändringar i lägenheten, måste ni meddela styrelsen innan renovering påbörjas. Fyll i blanketten Tillstånd till förändring av lägenhet och lämna till styrelsen/vicevärden.
Blanketten hittar ni längst ner på sidan.

För att läsa mer om badrum/köksrenovering klicka på Boendeinfo och flik Kök och badrumsrenovering                                                                                                                                 

En bostadsrättsinnehavare har ganska stor rätt att göra förändringar i sin lägenhet eftersom medlemmen har underhållsskyldigheten för lägenhetens inre. Vissa åtgärder i lägenheten kräver styrelsens tillstånd

En ansökan om tillstånd till åtgärder ska ske skriftligt till styrelsen. 

VAD FÅR JAG GÖRA I LÄGENHETEN

Som bostadsrättshavare har du rätt att göra en rad olika renovereingar i din lägenhet, men inte vad som helst. Huvudregeln är att insidan av bostadsrättslägenheten är ditt ansvar.

Kök: Du har rätt att renovera köket på egen hand, men kom ihåg att du blir ansvarig för felaktiga installationer som leder till skador. Ska du däremot flytta köket från en plats till en annan måste du fråga styrelsen. Ändrade vatten-och avloppsanslutningar kräver samråd med styrelsen. Köksfläkt (med motor) får inte anslutas till centralventilationen.

Badrum: Du har rätt att renovera ditt badrum, men även här kan du bli ansvarig för eventuella felaktigheter som uppstår på grund av bristfälligt arbete, som exempelvis vattenskador. Därför är det viktigt att renoveringen sker på ett fackmannamässigt sätt. Vattenanslutningar och avlopp får inte ändras hur som helst.
Innan renovering av badrum måste du meddela styrelsen. 
Det är inte tillåtet att installera vattenburen golvvärme på Trädlyckan.

Vill man ersätta elementet med en handdukstork, så går det bra och den kopplas då på systemet. 

Övriga rum: Ytarbeten som målning, tapetsering och golvläggning får du göra utan att fråga styrelsen om lov, men om du vill flytta eller ta bort en bärande vägg måste du fråga styrelsen först.

Dörrar: Innerdörrar och dörrkarmar får tas bort eller bytas ut. Vem som byter ytterdörr framgår av din förenings stadgar. Om det är du som ska byta dörr enligt stadgarna måste standard och utseende stämma med övriga dörrar i föreningen. Kontakta alltid styrelsen först.

Balkong: Det är inte tillåtet att ta ner eternitplattorna eller sätta upp någon panel på fasaden, varken på långsidan eller på kortsidan på balkongen. Man får inte borra eller spika i eternitplattorna eller brandväggen mellan balkongerna.
Om man vill måla balkongtaket och eternitplattorna så går det bra. Färgsättningen ska vara vit och får inte ändras på väggar och tak.
En förändring får inte göras eftersom det förändrar det liggande bygglovsbeslutet på balkongen/inglasningen. Färgsättning och övrigt underhåll av balkonger sköts av föreningen.

På balkongen får följande läggas på betonggolvet:
Klinkers (frosttåligt) • balkongmatta i filt för utomhusbruk • trätrall

Följande får inte läggas på balkonggolvet:
Parkettgolv • laminatgolv • plastmatta • linoleummatta


Inglasningen på balkongen:
♦ Bostadsrättshavaren har för funktionens skull ett ansvar att smörja alla hjul (bottenhjul och topphjul) regelbundet med silikonolja, så att fönstren rullar och förhindrar fastrostning. 
♦ Rullgardinerna på balkongen får inte ersättas med t ex persienner.
♦ Färgsättningen på rullgardinerna skall vara ljust grå.

Elinstallationer: Eluttag, strömbrytare och lamparmaturer är ditt ansvar, även synliga ledningar i lägenheten. Vem som ansvarar för ledningarna i väggen framgår av din förenings stadgar. Du får dra nytt och lägga till, bara det görs av behörig elektriker.


OBS! Är du osäker på om du får göra en viss renovering, kontakta din styrelse!


(Källa: Delar av informationen är hämtad ur tidningen Hemma i HSB nr. 4 2014)